Klas d.d. Sarajevo prati evropske trendove deklarisanja hrane

Bez autora
Oct 24 2013

Prehrambena kompanija Klas d.d. Sarajevo među rijetkim je domaćim proizvođačima koji strogo primjenjuju međunarodno priznate standarda upravljanja kvalitetom (HACCP, ISO 9001, ISO 14001 i Halal) u svim fazama proizvodnje i distribucije hrane na tržište, te koji prate najnovije evropske i svjetske trendove u deklarisanju i označavanju proizvoda. Kako bi dobili više informacija o principima, zahtjevima i odgovornostima propisanim novim Pravilnikom o informisanju potrošača o hrani, predstavnici Klasa učestvovali su na radionici "Informisanje potrošača o hrani” u organizaciji Agencije za sigurnost hrane BiH i Međunarodne finansijske korporacije (IFC). Pravilnik o pružanju informacija o hrani potrošačima u BiH, kao i u zemljama EU, bit će obavezujući od 13. decembra 2014. godine, odnosno decembra 2016. godine za informacije o hranjivim vrijednostima proizvoda.

Klas d.d. Sarajevo prati evropske trendove deklarisanja hranePrehrambena kompanija Klas d.d. Sarajevo među rijetkim je domaćim proizvođačima koji strogo primjenjuju međunarodno priznate standarda upravljanja kvalitetom (HACCP, ISO 9001, ISO 14001 i Halal) u svim fazama proizvodnje i distribucije hrane na tržište, te koji prate najnovije evropske i svjetske trendove u deklarisanju i označavanju proizvoda.

Kako bi dobili više informacija o principima, zahtjevima i odgovornostima propisanim novim Pravilnikom o informisanju potrošača o hrani, predstavnici Klasa učestvovali su na radionici "Informisanje potrošača o hrani” u organizaciji Agencije za sigurnost hrane BiH i Međunarodne finansijske korporacije (IFC).

- Pravilnik o pružanju informacija o hrani potrošačima u BiH, kao i u zemljama EU, bit će obavezujući od 13. decembra 2014. godine, odnosno decembra 2016. godine za informacije o hranjivim vrijednostima proizvoda. Primjenom tog pravilnika potrošačima će biti osigurane potpunije informacije o hrani, odnosno neobmanjujuće, jasne i čitljive deklaracije, čime se omogućava izbor hrane prema odgovarajućim prehrambenim potrebama i navikama pojedinca - izjavila je  tehnolog za ambalažu u kompaniji Klas d.d. Sarajevo Sanela Zahiragić.

S obzirom na to da Klas već primjenjuje većinu smjernica iz novog Pravilnika za označavanje i deklarisanje sastojaka, alergena i hranjivih vrijednosti proizvoda, kako je dodala, ne očekuju nikakve probleme u implementaciji Pravilnika.

- Tehnolozi Klasa kontinuirano prate zakonsku regulativu BiH i EU, te u skladu s tim i plasiraju proizvode na domaće i inostrano tržište - kazala je Zahiragić, saopćeno je iz Klasa.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik